Rejserisiko


Det danske udenrigsministerium laver kun rejsevejledning for lande, hvori ophold udgør en særlig risiko – der er derfor ikke udfærdiget en rejsevejledning for Ukraine, da dette land åbenbart regnes for sikker at rejse i. Hvis man kigger på det svenske udenrigsministerium, så har de følgende vejledning (og det ser da meget godt ud):

 

Reseinformation Ukraina

Allmänna säkerhetsläget

Ukraina är generellt sett ett tryggt land att resa i. Givetvis bör man vara extra vaksam på marknader, järnvägsstationer, tunnelbanor och bar/diskotek, där stölder och rån kan förekomma. Man bör förvara pengar och värdeföremål säkert och undvika att röra sig i dåligt upplysta eller ensligt belägna kvarter.

Trafiksäkerhet

Reser man i egen bil till Ukraina måste man vid inpasseringen kunna visa upp giltigt körkort och bilens registreringsbevis från vägverket. Om man har en helförsäkring bör man kontrollera att den täcker resor i Ukraina. Om den svenska försäkringen inte täcker Ukraina går det att köpa en extra bilförsäkring hos gränspolisen, som blir giltig i Ukraina. Det kan också vara bra att ha en assistensförsäkring om bilen skulle gå sönder. Man skall ta med sig sitt försäkringsbevis.

Trafiken är ett problem i Ukraina; vägnätet håller ofta inte  västerländsk standard och man kan ej vara säker på att alla fordon har reflexer och fungerande lysen. För förare gäller nollprocentig alkoholkonsumtion. Rattonykterhet är dock ej ovanligt. Man bör av dessa skäl undvika att köra efter mörkrets inbrott. Parkera alltid bilen på bevakad parkeringsplats.

Motorvägen mellan Kiev och Odessa, som tar ca 5 timmar, är utmärkt.  Vägnätet mellan Kiev och vissa andra större städer är under förbättring.

 

Hälsorisker

Hälsovården når inte upp till västerländsk standard. I begränsad utsträckning finns engelskspråkig privat hälsovård att tillgå. Blodtransfusion bör undvikas.
Inga obligatoriska vaccinationer krävs för inresa i landet. Dock rekommenderas resenärer att se över sina polio-, stelkramps- och difteri-vaccinationer samt skydd mot hepatit A. Långtidsresenärer, som vet att de kommer att vistas i miljöer med sämre hygieniska förhållanden eller i vissa riskområden bör dessutom ha skydd mot tyfoid, tuberkulos och hepatit B. I vissa fall kan det vara motiverat att vaccinera sig mot fästingencefalit, turistdiarré och rabies.

Resenärer bör se vilket skydd en hemförsäkring ger och om så behövs teckna särskild försäkring som vid allvarliga sjukdoms- eller olycksfall även täcker flygtransport till Sverige.

 

In- och utresa

Svenska medborgare behöver inget visum till Ukraina för vistelse upp till 90 dagar.

Om en svensk medborgare har ett visum till Ukraina som gäller ett år, då kan han/hon vistas i Ukraina 6 månader utan att behöva registrera sig.

En svensk medborgare som skall stanna längre än sex månader skall vända sig tillStyrelsen för medborgarskap, immigration och registrering av fysiska personer. Där finns en avdelning för utländska medborgare där man kan registrera sig. En sådan styrelse finns i olika regioner bl.a. i  Odessa.
Styrelsen står under Inrikesministriet.

Dokument som behöver lämnas beror på visumstyp.

 

Bra att veta

För att ta sig fram i Ukraina underlättar det mycket om man talar ryska eller ukrainska. Kunskaper i engelska är inte vanligt förekommande, men i de större städerna är det många unga människor som numera talar engelska.

Bra guideböcker om Ukraina finns generellt att köpa i Sverige.

 

Vigsel

Läs mer på sidan:
Vigsel i Ukraina

Ukrainska nödnummer

Brandkår  101
Polis  102
Ambulans  103

Posted on 29. juli 2011, in Planlægningsfasen. Bookmark the permalink. Skriv en kommentar.

Skriv en kommentar